Nieuws uit Frankfurt en Keulen. De interieurtrends van 2019 en 2020

Elk jaar verzamelen decorateurs, fabrikanten, journalisten en liefhebbers zich in Frankfurt en Keulen voor de allernieuwste trends, kleuren en noviteiten op het gebied van internationale wooninterieurs. Wel wij van Kleur op Kleur Interieur bezochten ze zoals elk jaar allebei.  

Trend tema 2019-2020: Toward Utopia

In reactie op de uitdagingen van de 21ste eeuw – niet in de laatste plaats op het gebied van duurzaamheid – heeft de Trendtable van Heimtextil de mogelijkheden voor een nieuwe utopie onderzocht. Moderne mensen hebben steeds minder vertrouwen in instituties en nemen daarom de verantwoordelijkheid in eigen hand, op zoek naar een samenleving die respect heeft voor het individu en zijn omgeving en zich baseert op individuele verantwoordelijkheid, positivisme en optimisme. Een nieuwe utopie in de vorm van een samenleving die welzijn voor alle burgers wil bieden. 

Bij die ontwikkeling passen volgens de Heimtextil Trendtable vijf design- en kleurtrends voor 2019/2020: 

1. Pursue Play

trends-kleuren-2019-2020-wonen-kleurrijk-interieur-kleur-op-kleur-interieur-woonwinkel-interieur-advies-kleurrijk-wonen-780x455-3Speelse manier om te ontsnappen aan een periode van ongewisheid, politieke instabiliteit en chaos. Pursue Play voed de behoefte aan optimisme, een tijdelijke vlucht uit de realiteit en creativiteit in het spel. Spelen is dan belangrijk. Deze trend straalt optimisme, spontaniteit uit en is brutaal en nodigt uit tot experimenteren. De materialen variëren van mat tot hoogglans. De primeur kleuren zijn duidelijk aanwezig samen met de  abstracte vormen. Materialen die uitnodigen om aan te raken.

 

2. Seek Sanctuary

trends-kleuren-2019-2020-wonen-kleurrijk-interieur-kleur-op-kleur-interieur-woonwinkel-interieur-advies-kleurrijk-wonen-780x455-4

In de allesomvattende hectiek van alledag zoeken steeds meer mensen naar utopische toevluchtsoorden van rust te midden van de drukte. In een minimalistische, ingetogen zen achtige wereld waar ze kunnen afstand nemen van het materiële en zich richten op familie, vriendschap en vrije tijd. Behaaglijk zitten met dikke stoffering en afgeronde vormen. Vrij minimalistische kleurenpallet denk aan beige, wit, zacht blauw, off white zonder dat het als saai wordt ervaren . De stoffen doen warm en rustig aan in details.

 

3. Off-Grid

trends-kleuren-2019-2020-wonen-interieur-kleur-op-kleur-interieur-woonwinkel-interieur-advies-kleurrijk-wonen-780x455-2

Het afstand nemen van alledag een time-out kan ook worden gezocht in verbinding met de natuur. Mensen proberen meer in relatie met de natuur te leven, maar zonder de verworvenheden van de moderne tijd af te zweren. Niets primitiefs of oncomfortabel hier wordt juist gekozen voor de combinatie van de natuur, milieu en technologie. De stoffen zijn sterk, duurzaam en functioneel denk aan werkkleding en outdoor textiel, we zien veel leder, suède, velours en rubber coatings. Het kleurenpalet is beige, khaki, oranje, grijs en verschillende groenen

 

4. Escape Reality

trends-kleuren-2019-2020-wonen-kleurrijk-interieur-kleur-op-kleur-interieur-woonwinkel-interieur-advies-kleurrijk-wonen-780x455-5

Willen ontsnappen in een optimistische, virtuele wereld kan ook. Een vluchtplaats zijn voor de hectiek van alledag. Een nieuwe utopie kan evengoed in de digitale als de stoffelijke wereld wortelen. Het is een trend die zich beweegt op de grens op fantasie en realiteit. De materialen zijn glanzend, lichtgevend, reflecterend, en hebben een iserende glans en geven daarom de suggestie van beweging. De kleuren zijn heldere pasteltinten met veel paars blauw en rosé.

 

5. Embrace Indulgance

trends-kleuren-2019-2020-wonen-kleurrijk-interieur-kleur-op-kleur-interieur-woonwinkel-interieur-advies-kleurrijk-wonen-780x455-6

Materialen van hoge kwaliteit in rijke, warme, diepe kleuren. De meubels zijn ambachtelijk gemaakt. Modern, luxe en met nostalgie overgoten en geven een gevoel van rijkdom. Intiem en comfortabel overdaad schaadt, maar hier niet met deze trend. De stoffen zijn aaibaar denk aan fluweel, mooie zijde wel of niet geborduurd. De kleuren zijn rijk: chocolade bruin, diep okergeel, oud roze aan gevuld met goud en lila.