Ik heb verschillende interieurs workshops en lezingen gegeven voor onder andere de Libelle en de Wonen & Co. Beurs. Wat vaak naar voren komt is dat cursisten denken dat ze van strak, modern of landelijk houden en sommige weten het echt niet. Het maken van een moodboard is dan een goede manier om je woonstijl te ontdekken of in kaart te brengen. Hieronder vind je een aantal tips wanneer je zelf eens aan de slag wilt met de stapels tijdschriften en de vele interieurideeën die je hebt verzamelt!

Waarom maak je een moodboard

Moodboards maken is meer dan alleen maar het knippen en plakken van plaatjes. Het is een vertaling van gedachtes, ideeën, en dromen omzetten naar een beeld. Het helpt je een vertaling te maken voor je zelf maar het maakt het ook makkelijker om over te brengen aan anderen. Je brengt een gevoel en sfeer over die duidelijk zichtbaar is. Het is ook een goede manier om inzicht te krijgen in je eigen smaak. Je hebt een bepaald beeld in je hoofd, maar misschien vind je het lastig om deze onder woorden te brengen of heb je geen idee hoe je verschillende voorkeuren bij elkaar passen in het echt. Juist door te scheuren en te schuiven krijg je hier inzicht in.

Door beeldmateriaal te verzamelen dat je aanspreekt zal je zien dat je andere items ook mooi vindt, mooier gaat vinden of dat het uiteindelijk aan de kant wordt geschoven. Een moodboard is daarom handig voordat je van alles en nog wat heb aangeschaft. Een moodboard geeft meteen resultaat. Het gebeurd wel eens dat degene met wie je samen woont andere ideeën heeft dan jezelf, het is bewezen dat mannen de kleuren anders zien dan vrouwen. Omdat een moodboard zo visueel is kan het je ook helpen om je partner te overtuigen van je interieurplannen. Een moodboard geeft een ander inzicht over wat je mooi of functioneel vindt. Een moodboard is ook leuk om te maken als je een feest geef denk aan een buurtfeest, bruiloft, verjaardag. Vooral als je deze met andere organiseert geeft het een duidelijke vertaling weer en kunnen er gelijk lijstjes worden gemaakt wie wat doet en of koopt. En denk dan aan sfeer en kleur en gebruiksdoel.

Hoe ga je te werk

Om met een moodboard te beginnen moet je niet al te moeilijk denken. Ik zeg altijd tegen mijn cursisten  en klanten ‘denk als een kind’, begin gewoon afbeeldingen te scheuren die je mooi vindt. Vergeet wat anderen hierover zouden kunnen zeggen, want anders krijg je nooit een duidelijk beeld van wat jij mooi vindt en wees niet te streng voor je zelf! Scheur uit wat je mooi vindt, ook al past het niet in je huis. Vind je het ontwerp mooi maar de kleuren niet? Ik zeg scheur het uit. Bedenk dat als je een plaatje hebt van een foto van een woonkamer waar de bank op staat die je prachtig vindt maar de rest niet: knip de rest erom weg. Want anders verlies je uit het oog waar het om gaat en wordt het geheel erg rommelig. Daarna maak je een onderverdeling in je plaatjes tussen welke je wel wilt gebruiken voor je moodboard en welke niet. Verzamel kleurstalen, knipstaaltjes van stoffen, materialen; eigenlijk van alles waardoor je geïnspireerd raakt voor de ruimte  waar het gaat gebeuren. Van de ruimte waar de moodboard van toepassing is kan je ook foto’s nemen van de elementen die je graag wilt behouden, en deze vervolgens ook weer verwerken in je moodboard.

Een hele leuke tip is om dit moodboard  af te laten drukken in zwart/ wit en zo verder  te gaan met je kleur gebruik in het interieur.

En nu zijn we zo ver om het moodboard ook daadwerkelijk te gaan maken. Maar begin dan niet gelijk met plakken! Eerst ga je een selectie maken van de plaatjes en materialen waar het omdraait. Geeft het de sfeer en beeld weer van wat je wilt? Stel voor dat we de bank als uitgangspositie nemen, dan leg je die in het midden en daaromheen de rest van de plaatjes en het materiaal dat je verzamelt hebt. Probeer ook eens de kleurnuances bij elkaar te leggen. Je kan ook de plaatjes en materialen iets over elkaar heen leggen. Blijf schuiven tot dat je het mooi vindt. Neem er ook eens afstand van of loop er even van weg en blijf kritisch.  Een bepaald beeld kan mooi zijn maar stoort een bepaald element in je moodboard dan is het jammer maar dan is het weg ermee. En zodra je het beeld een geheel vindt vormen en deze goed weerspiegelt hoe je interieur eruit moet gaan zien, dan kun je het gaan opplakken. Tegenwoordig worden er ook veel digitale moodboards gemaakt met door middel van Pinterest. Via dit sociale medium kun je afbeeldingen die je tegenkomt op internet en die je inspireren  toevoegen aan je eigen prikbord en deze delen met je vrienden. Handig als je al die prachtige afbeeldingen die je tegenkomt op interieurblogs en sites wilt bewaren!

Wil je een keer een moodboard maken bij kleur op Kleur en gelijk handige interieuradviezen ontvangen van mij? Volg dan een van de verschillende workshops die kleur op Kleur geeft!
Met een creatieve groet,

Marianne Mooren

Kleur op Kleur Interieur