Veel kleur in het interieur

Net als in de modewereld brengt de interieurbranche ook verschillende trends voor als het gaat om kleuren, materialen, dessins of thema’s. Met deze trends kan je zorgen voor een update van je interieur of inspelen op een interieurtrend die goed past bij je persoonlijke stijl of smaak. Hieronder vertel ik je meer over wat er allemaal staat te gebeuren op het gebied van woontrends en hoe andere trendspotters de modeontwikkelingen voor je interieur van het komende jaar omschrijven.

Lidewij Edelkoort is een van ‘s werelds meest gerenommeerde trend voorspellers. Zij geeft aan dat we mogelijk in een soort tussenfase zitten, een soort stilte voor de storm. Een moment van relatieve kalmte waarin plannen gesmeed worden voor plan B. Net als in de mode lijkt er een nieuw tijdperk aan te komen, waarin kleur, kunst en cultuur de boel weer eens lekker op z’n kop komen zetten.

Materialen
En we gaan meer letten op details en afwerkingen. Basic tinten flirten met de natuur, denk aan bamboe, de verschillende kleuren groen uit de natuur, houttinten, zoals kurk, bamboe en eiken. Dit alles wordt gecombineerd met brons tinten en materialen en ook natuurlijke materialen: zoals vilt, hout, wol en marmer. Ook zijn er behangcollecties vol bladpatronen, van klassiek tot modern me veel organische vormen. De materialen die we meer gaan zien en die de toon zetten zijn gepolijst hout en glanzend staal. In opkomst zijn harde metalen zoals brons en koper, maar ook materialen als glas, aardewerk, marmer, baksteen en beton worden steeds vaker gebruikt; al dan niet met elkaar gecombineerd.

Kleuren
Ook zien we veel zachte pastels, het zoete, denk aan snoepkleurtjes of krijtjes. In deze stijl blijft alles bij de suikerzoete tinten. Of sophisticated pasteltinten die gemengd worden met beiges en bruintinten. Lijnrecht tegenover het zachte van de pastels staan de felle kleuren en pittige patronen. Colourblocking is kleur, kleur en nog eens kleur. Kleuren die je normaal niet zou combineren zien we terug in woonstoffen, op banken, in gordijnen en accessoires, en juist die contrasten zijn nu de bedoeling van deze trend. Hoe feller, hoe beter. Ook zien we meer ingetogen stevige kleuren met pittige patronen. Maar ook fluorescerende tinten blijven, alleen schuift het palet van heftige fluortinten wat op richting de ijzige ‘frost’ tinten.

Stoffen
Stoffen bevatten een structuur met oneffen draden, gekleurd draad of touw, fluweel maar ook flokprints. En gewassen linnen met een wat verweerde look met of zonder borduursels. Stoffen waar zowel matte als glanstinten elkaar afwisselen. Maar ook kunnen we gaan voor sprankelend goud en matte brons tinten. En zoals we verleden jaar al zagen, bloemprints zijn sterk in opmars. Zowel prints in stevige kleuren of vervaagde pasteltinten, in behang, kussens, gordijnen en vloerkleden. Opvallend is de terugkomst van de gordijnen. Het mag wat warmer, nonchalanter en royaal vallen. In het behang zien we veel reliëfstructuren met veel goud en zilver opdruk, bloemmotieven, en klassieke patronen. Niet eerder waren er zoveel metallic kleuren in het interieur. Voor de nodige dosis glans zorgen de vooral (rood)koper, brons, glanzend goud en hoogglans RVS.

Stoffen brengen warmte: gebreide stoelhoezen, karpetten met bijpassende poefs. Zelfs technische producten krijgen een aaibaar vachtje. De koestering van textiel maakt interieurs uitnodigend en aaibaar. Textiel doet wat met je, het is uitnodigend en aaibaar; soms wat sober van kleur, dan weer heel uitbundig. Met grote patronen of klassiek geweven, met strepen of denk aan stoer katoen en rijke jacquards. Deze vormen de aankleding voor je huis. Stoffen zijn prachtig om mee te combineren en te variëren. Denk aan gordijnen, bekleding voor meubels, een foulard, dekbedden en tafellinnen. Zachtheid in het hele interieur dus.

Stijlen
Qua vormgeving gaan we steeds grotere volumes zien: langere tafels, gestapelde kasten, ballonachtige, bolle zitvormen. Ecologie, hergebruik, ambacht en folklore blijven de aandachtspunten van het huidige tijdsbeeld in het interieur. Ook de nomadische levensstijl is een tendens die Lidewij Edelkoort steeds duidelijkere vormen aan ziet nemen. Denk daarbij aan kleine bijzettafeltjes, mobiele opbergsystemen, veel karpetten en matten, grote (vloer)kussens en accessoires verpakt in textiel, bont en leer.

Laat maar komen wat mij betreft!

Marianne Mooren

Kleur op Kleur interieur