Afgelopen week zat ik met een klant te lunchen bij Villa Augustus in Dordrecht. Dit prachtige hotel/restaurant met eigen tuinen heeft me ontzettend geïnspireerd met al zijn kleuren, bloemen, buitenleven en haar ongedwongenheid. Zoals je op een zwoele avond ook met je vrienden buiten in de tuin nog uren kan vertoeven. Dit deed me direct denken aan het creëren van een tuinkamer om dit gevoel vast te houden. Vandaar dat ik vandaag schrijf over interieurtips voor het maken van de ultieme tuinkamer of juist hoe je het buitengebeuren naar binnen kan trekken.

Verleng het landschap

De natuurlijke pracht van het omliggende platteland kan de inspiratie zijn om de oorspronkelijke verhoudingen van de vertrekken te laten ademen en ze tegelijkertijd te voorzien van een avontuurlijke combinatie van kleuren, dessins en texturen. Een tafel, een paar bloemen en een stoel om van het uitzicht te genieten nodigen stuk voor stuk uit om even van het uitzicht te genieten. Er kunnen verschillende elementen gebruikt worden, waaronder gedessineerde gordijnen, die het uitzicht naar buiten omlijsten. Kamers met uitzicht op een tuin lijken het buitenleven naar binnen te trekken als een kozijn is omlijst met een mooie tint verf of als deze is omhangen met prachtige gordijnen.

Vervaag afscheidingen

Openslaande deuren of glazen puien die helemaal open kunnen worden geschoven, halen het uitzicht in huis en laten het leven naar buitenstromen. Naar bijvoorbeeld een veranda of de tuin. Bij het inrichten van ruimtes die grenzen aan buiten, is het belangrijk om vormen, stijlen en kleuren te gebruiken die de aandacht niet van de omgeving afleiden, maar er ook niet door worden overheerst. Denk dus aan grote vlakken met sterke, subtiele effen kleuren die sterk afstekken tegen een blauwe achtergrond van zee en lucht bij een modern buitenhuis aan de kust. Of lichte, groene dessins in een kamer waar gefilterd licht door de bladeren van omringende bomen naar binnen valt.

Glazen schuifdeuren, gepolijste betonnen vloeren en een lange, gekleurde achterwand die doorloopt in de tuin laten de binnen- en buitenruimtes naadloos in elkaar overlopen. Maar ook kan je een gedeelte van je binnen interieur spiegelen naar buiten door een eetkamertafel tegen een raam in de serre te plaatsen, en aan de andere zijde je terrastafel te plaatsen. Ook dan wordt de overgang gestimuleerd. En omgekeerd haal je buiten naar binnen door bloemen in de zelfde tinten met contrasterende bladen te schikken in vazen en schalen of door het plaatsen van verschillende tropische kamerplanten in kleurrijke potten.

Voeg water toe

En met een waterpartij in je tuin krijg je een instant vakantiegevoel. Een ontspannen levensstijl binnen en buiten draait dan om een natuurvijver, met comfortabele kussens en ligbedden langs het water.  Maar ook een groot opblaas zwembad doet wonderen als het gaat om deze sfeer! Kleed het aan met zachte kussens, felgekleurde presenteerbladen met kleurige drankjes en mooie geurige bloemen.

Met een eenvoudige metalen frame waaraan verschillende stoffen kunnen worden gehangen, creëer je heel makkelijk een mooie buitenkamer.  Of probeer dit door middel van een klamboe te bevestigen onder een hoge boom. Deze transparante structuren zorgen ervoor dat er een afzonderlijke ruimte ontstaat, een kamer in de buitenlucht met een intieme sfeer. De ideale plek om te lunchen of te dineren. Een verzameling van verschillende tuinstoelen met linnen kussens in heldere kleuren zorgen voor een ongedwongen maar toch aangeklede uitstraling. Een tuin vormt een prachtig decor rondom een woning. In de wintermaanden biedt het een prachtig uitzicht, in de zomermaanden is het de ultieme plek om lekker te zitten of te loungen. Met parasols, kleden en grote kussens, kaarsen maak je het zomerse beeld compleet.

Ik zou zeggen naar buiten en geniet van de zomer!
Met een kleurrijke tuingroet,

Marianne Mooren